Gå til indhold
Find den perfekte vinmatch til din Parmigiano Reggiano ost

Find den perfekte vinmatch til din Parmigiano Reggiano ost

Cari amanti del buon cibo e del buon vino (kære elskere af god mad og god vin, selvfølgelig!)

Mange af mine venner henvender sig ofte til mig for rådgivning om vinparning med italiensk mad. Det er ikke en simpel anliggende, da valget af den rette vin virkelig kan løfte en hyggelig middag med venner eller familie, gøre et romantisk øjeblik endnu mere perfekt eller tilføje det ekstra pift, når vi forkæler os selv alene.

Jeg vil begynde med at fastslå én ting: mens der findes visse regler og traditioner på dette område, er det vigtigste, hvad du selv foretrækker og hvad der virkelig tiltaler dig. Jeg vil give råd baseret på min erfaring som kender og entusiast, men jeg opfordrer dig til også at udforske selv og eksperimentere med kombinationer, der måske virker uortodokse i teorien. Til syvende og sidst er smag en unik og personlig oplevelse!

Jeg vil strukturere denne guide til vinparning omkring fem forskellige kategorier af ost med varierende modning. Lad mig vide, hvad du synes!

En anden ting, jeg er italiener og parre italiensk mad, og jeg føler mig begrænset for nu til at foreslå italienske vine til denne guide. Men der er også fremragende valg i udlandet! Jeg vil sandsynligvis skrive en anden guide i fremtiden med et mere globalt perspektiv, hvis du finder det nyttigt. :)


Parmigiano Reggiano 12 måneder: Ungdommelig Livlighed

Den unge Parmigiano ost på 12 måneder har en let og delikat smag, der lægger grundlaget for vores vinvalg. dens søde noter af mælk og smør vil blive fremhævet med en let og frugtig vin. Jeg anbefaler en frisk og ung hvidvin som en Pinot Grigio delle Venezie eller en Vermentino fra Sardinien. Disse vine vil komplimentere ostens milde smag og skabe en harmonisk balance på ganen.
Jeg nyder ofte denne ost som en forret, enten med terninger af mortadella eller med friske jordbær skåret i skiver. I begge tilfælde er en mousserende vin som en Prosecco Valdobbiadene Superiore (enten Brut eller Extra Dry) et forfriskende valg!

Parmigiano Reggiano 18 måneder: Modningens Fylde

Med 18 måneder modning begynder Parmigiano ostens smag at udvikle sig, og dens karakter bliver mere kompleks. En medium til fyldig hvidvin som en Chardonnay eller en Fiano di Avellino vil supplere ostens rige smag og bringe dens nøddeagtige undertoner til live.
smagen er mere kompleks, men jeg anbefaler stadig en hvidvin til den, men hvis du vil prøve en rød, her er to forskellige valgmuligheder: en mousserende og livlig vin som en Lambrusco Grasparossa. Hvis du foretrækker en ikke-mousserende vin, en let og ung Sangiovese di Romagna, begge fra det område, hvor denne fantastiske ost er produceret.

Parmigiano Reggiano 24 måneder: Den Perfekte Balance

Ved 24 måneder har Parmigiano osten opnået en perfekt balance mellem smag og tekstur. Osten er opløselig, smuldrende og kornet, med en perfekt balance mellem det søde og velsmagende, og med subtile noter af frisk frugt, tørret frugt og kødbouillon.

Jeg foreslår en fyldig rødvin som en Chianti eller en Barbera. Disse vine vil fremhæve ostens komplekse smagsprofil og tilføje dybde til smagsoplevelsen. 

En anden rød mousserende vin, let men livlig, og som reagerer godt på denne parring, er Gutturnio di Piacenza.

Parmigiano Reggiano 30 måneder: Eksklusivitetens Finesse

I Parmigiano Reggiano på 30 måneder bliver udviklingen i modningsprocessen tydelig. Osten bliver særligt smuldrende og kornet, hvilket øger saltheden og opløseligheden.

Smagen er kraftig med noter af krydderier, kødbouillon og tørret frugt, som træder i forgrunden i forhold til de søde og smøragtige noter i yngre modninger. Når man leger med parninger, skal man tage højde for dette: lette og mindre strukturerede vine må vige pladsen for mere kraftige rødvine.

Derfor, en kraftfuld rødvin som en Brunello di Montalcino eller en Barolo vil være det perfekte match for denne ædle ost og skabe en sublim gastronomisk oplevelse.

Parmigiano Reggiano 36 måneder: Moden-excellence

Jeg tror, at det mest modne Parmigiano ost på vores liste er en sand gourmetoplevelse. Med modning beriges de markante noter, der allerede er til stede i Parmigiano på 30 måneder, med smagsfulde toner af ristede nødder og umami-noter af oksebouillon. Med sin intense smag og konsistens kræver denne ost en eksklusiv rødvin som en Amarone della Valpolicella eller en Primitivo di Manduria. Disse fyldige vine vil komplimentere ostens kompleksitet og give en uforglemmelig smagsoplevelse.

Jeg synes at barrique-vine med deres subtile vaniljenoter passer perfekt til de markante og krydrede smagsnuancer i denne fantastiske Parmigiano Reggiano 36 måneder.


Parmigiano Reggiano og vinparning er ikke bare en videnskab; det er en kunst, der hylder Italiens rige kulinariske arv. Jeg håber, at denne guide har inspireret jer til at udforske den perfekte kombination af smag, tradition og lidenskab ved middagsbordet. Og husk, den bedste dommer af din personlige oplevelse er dig selv: eksperimenter og... 

...buon Appetito e salute!

Related Posts

Hvad er forskellen på guanciale og pancetta?
October 16, 2024
Hvad er forskellen på guanciale og pancetta?

Hvad er forskellen på guanciale og pancetta? Opdag forskellen mellem guanciale og pancetta: guanciale, med sin intense smag, er ideel...

Læs mere
Italienske ordsprog om mad: folkelig visdom ved bordet
October 13, 2024
Italienske ordsprog om mad: folkelig visdom ved bordet

Italiensk folkelig kultur er rig på ordsprog og udtryk, der formidler visdom og tradition, ofte forbundet med livet på landet...

Læs mere
Drawer Title

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.

Lignende produkter