Gå til indhold
Spaghetti alle vongole

Spaghetti alle vongole

Spaghetti med vongole veraci (venusmuslinger) er en af de store klassikere fra den syditalienske madtradition, især i Campania. Det er en simpel, men yderst velsmagende ret, der fejrer havets friskhed og det enkle middelhavskøkken. Selvom den oprindelige opskrift kræver spaghetti, er linguine et fremragende alternativ, lige så traditionelt og perfekt til at fange saucen.

Ingredienser (til 4 personer):

  • 400 g spaghetti (eller linguine)
  • 1 kg vongole veraci 
  • 2 fed hvidløg
  • 4-5 cherrytomater
  • Chilipeber (valgfrit, efter smag)
  • Friskhakket persille
  • 150 ml tør hvidvin (valgfrit)
  • Ekstra jomfru olivenolie
  • Salt, efter smag
  • Sort peber, efter smag

Fremgangsmåde:

Forberedelse af venusmuslinger: Læg muslingerne i en skål med koldt vand og lidt groft salt i mindst en time, og skift vandet et par gange. Dette hjælper med at fjerne eventuelt sand, der stadig er i muslingerne.

Tilberedning af venusmuslinger: I en stor pande opvarmes lidt ekstra jomfru olivenolie sammen med de let knuste hvidløgsfed og, hvis du ønsker det, et nip chilipeber. Når olien er trukket, tilsættes de drænede muslinger og hvidvinen (jeg bruger ikke hvidvin, da jeg synes, det overdøver den sarte smag af muslingerne). Dæk med et låg og kog ved høj varme, indtil muslingerne åbner sig (det tager ca. 5 minutter). Kassér eventuelle muslinger, der forbliver lukkede, da de enten ikke er gode, er tomme skaller eller værre, fyldt med sand. Overkog ikke muslingerne, ellers tørrer de ud.

Tilberedning af saucen: Når muslingerne er åbnet, fjernes de fra panden og sættes til side. Sigt kogevæsken gennem en finmasket si for at fjerne eventuelle sandrester og hæld den tilbage i panden. Jeg beholder kun 4-5 skaller til dekoration og smider resten ud, og beholder kun vongole.

Kogning af pastaen: I mellemtiden koges spaghetti (eller linguine) i rigeligt saltet vand. Dræn dem al dente, og gem en skefuld af kogevandet. Tilsæt vongole tilbage i panden med olien et par minutter, før pastaen er færdig med at koge.

Samling af retten: Tilsæt den drænede spaghetti til panden med venusmuslingesaften og vend det over høj varme, tilsæt lidt af pastakogevandet, hvis nødvendigt, for at skabe en god emulsion. Til sidst drysses der generøst med hakket persille og friskkværnet sort peber, og serveres straks!

Personlige noter: Dette er en af de opskrifter, jeg laver bedst og som jeg holder allermest af. Da jeg er født og opvokset ved havet, får duften af muslinger og den friskhed, de bringer til bordet, mig altid til at føle mig hjemme. Det er en ret, der på trods af sin enkelhed kræver særlig opmærksomhed på grund af ingrediensernes kvalitet, men det belønner altid med et resultat, der vinder ved første bid.

Vinparring: For at ledsage denne ret anbefaler jeg en god hvidvin fra det sydlige Italien. En Malvasia kunne være et fremragende valg med sin aromatiske duft og lette blødhed, som balancerer muslingernes saltethed. En Verdeca fra Puglia ville også være perfekt med sin friske og mineralske smag. Hvis du foretrækker en hvidvin fra Campania, ville en Fiano di Avellino eller Falanghina passe fantastisk til retten.

Hvis du vil tilføje et strejf af glæde til måltidet, selvom det ikke er det mest traditionelle valg, kan en god Prosecco med sine lette bobler bringe balance og livlighed for en glad og ubekymret frokost eller middag.

Buon appetito!

Related Posts

Parmigiana di melanzane (aubergine parmigiana)
October 11, 2024
Parmigiana di melanzane (aubergine parmigiana)

Aubergine Parmigiana, kendt som Parmigiana di melanzane på italiensk, er en klassisk syditaliensk ret, lavet med lag af stegte...

Læs mere
Risotto med blandede svampe
October 06, 2024
Risotto med blandede svampe

Prøv min efterårsinspirerede opskrift på risotto med blandede svampe, med sæsonfavoritter som shitake, kantareller og champignon. Denne cremede risotto kombinerer...

Læs mere
Drawer Title

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.

Lignende produkter