Gå til indhold
Casatiello napoletano

Casatiello napoletano

I dag vil jeg gerne dele en opskrift med jer, som betyder meget for mig på grund af de mange minder fra min fortid som syditaliener. Men også fordi det er en utrolig lækker opskrift. Med denne ret kan I imponere jeres venner med noget velsmagende, en ret der kan hjælpe jer med at få brugt nogle af jeres overskudsvarer i køleskabet. Og det bedste af det hele er, at den smager endnu bedre dagen efter!
Casatiello napoletano er et autentisk mesterværk fra napolitansk køkken, et symbol på påsken og de kulinariske traditioner i Syditalien. Denne rustikke delikatesse rummer århundreders historie og kultur og stammer sandsynligvis fra baroktiden, da det napolitanske køkken begyndte at blive værdsat for sin rigdom og variation.

Ordet “casatiello” stammer fra “caso”, et dialektord for “ost”, en ingrediens der er rigeligt til stede i denne opskrift. Casatiello er et hævet brød fyldt med pølser og oste, kendetegnet ved sin kransform og dekoreret med hele æg på overfladen, et symbol på genfødsel og nyt liv, der passer perfekt til påskens ånd.

Ingredienser:

Til dejen:

• 1 kg hvedemel (tipo 00)
• 600 ml lunkent vand
• 25 g frisk gær
• 200 g svinefedt (eller alternativt smør)
• 15 g salt
• Sort peber efter smag

Til fyldet:

• 200 g Napoli-salami eller italiensk salami
• 200 g mild provoloneost (eller Gouda)
• 100 g Parmigiano Reggiano, lagret 24 måneder, revet
• 100 g pecorino, revet

Til dekoration:

• 4 æg

Forberedelse:

1. Forbered dejen: Opløs gæren i en del af det lunkne vand. I en stor skål, lav en fordybning i melet og tilsæt den opløste gær, begynd at ælte. Tilsæt langsomt resten af vandet, svinefedt (eller smør), salt og rigeligt med peber. Fortsæt med at ælte dejen, indtil den er glat og elastisk. Dæk den med et klæde og lad den hæve et varmt sted i cirka 2 timer, eller indtil den er fordoblet i størrelse.
2. Forbered fyldet: Skær italiensk-salamien og den milde provoloneost i små tern.
3. Rul dejen ud: Når dejen er hævet, rul den ud på en meldrysset overflade til et rektangel. Fordel salami, provolone, Parmigiano Reggiano og pecorino jævnt over hele dejens overflade.
4. Rul og form: Rul dejen sammen fra den ene lange side, så den danner en lang cylinder. Saml enderne for at forme en krans og læg den i en smurt kransform (bundtform).
5. Dekorer: Vask æggene godt og placer dem på overfladen af casatiello, tryk dem let ned i dejen. Du kan fastgøre dem med små dejstrimler på kryds og tværs.
6. Anden hævning: Dæk og lad den hæve igen i cirka 1 time.
7. Bagning: Forvarm ovnen til 180°C og bag casatiello i cirka 1 time, eller indtil den er gylden og gennembagt. Lad den køle lidt af før servering.

Vinanbefaling:

Til at ledsage casatiello napoletano anbefaler vi en rødvin fra Syditalien, såsom Aglianico del Vulture. Denne robuste vin med sine markante tanniner og noter af moden rød frugt og krydderier passer perfekt til casatiellos rigdom og kompleksitet. Aglianico del Vulture, med sin balancerede syre og fyldige krop, fremhæver smagen af pølser og oste, og skaber en uforglemmelig gastronomisk oplevelse.

Buon appetito!

Related Posts

Parmigiana di melanzane (aubergine parmigiana)
October 11, 2024
Parmigiana di melanzane (aubergine parmigiana)

Aubergine Parmigiana, kendt som Parmigiana di melanzane på italiensk, er en klassisk syditaliensk ret, lavet med lag af stegte...

Læs mere
Risotto med blandede svampe
October 06, 2024
Risotto med blandede svampe

Prøv min efterårsinspirerede opskrift på risotto med blandede svampe, med sæsonfavoritter som shitake, kantareller og champignon. Denne cremede risotto kombinerer...

Læs mere
Drawer Title

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.

Lignende produkter